Kitosan Nedir?

Kitosan Nedir?

Kitosan, Kitin’in deasetilasyon olayı ile meydana gelen bir aminapolisakkkarittir. Biyopolimer olan kitin ise deniz hayvanlarının kabuklarında bulunur. Bu kabuklu hayvanlar genellikle karides, yengeç gibi hayvanlardır. Kitosan ise bu hayvanların kabuklarından elde edilen doğal bir lif olarak da bilinir.

Japonya’da keşfedilen Kitosan’ın keşfedilmesi ise deniz kenarlarında biriken yengeçlerden nasıl faydanılabileceği hakkında başlatılan proje üzerine oluşur. Yengeçlerin kabuklarında protein, kalsiyum ve bol miktarda lif çıkmıştır. Hiçbiri kolayca bulunabildiği için önemsenmese de bilim insanlarından birisi bu hayvan lifini araştırmış ve bilimde Kitosan Lifi adı verilen bu lifin çok faydalı bir madde olduğunu keşfetmiştir.

İnsanlarda mide ve sinirim organlarında işlev gören bu kitosan lifi, midede sünger işlevi görür. Fazla olan yağı emer, ayrıca kurşun civa gibi zararlı atıkların da atılmasını sağlar. Sindirim sistemlerinde yağı emip, dışarı atabilen bir lif olarak bilindiği için ilaçlarda kullanımı zayıflama ve kolestrolü düşürmek adınadır. Kitosan sadece yağ yakımı ve zayıflamak için değil, aynı zamanda kalp damar tıkanıklığını önlemek, bunun beraberinde kandaki trigliserit oranını da düşürmeye yarar.

Keşfedilen ve nemi hakkında ciddi duyuruların yapıldığı Kitosan lifi 1950 senelerinde ciddi bir kayba uğramaya başladı. Bunun sebebi ise; fotosentez yoluyla toprağa, torak sayesinde ise bitkilere kadar ulaşan bu kitosan lifi çeşitli ilaçlarla öldürülmeye başladı. Gübre ve ilaçlamalar doğada bulunan kitosan lifini yok etmiştir. Kitosan lifinin yok olması sonucunda meyve ve sebzeler çabuk bozulmaya başladı ve eskisi gibi doğal tatlarının varlığı da yok olmaya başladı. Kitosan lifinin yok olması sonucunda 21. Yüzyıl hastalıkları da meydana gelmeye başladı. Örneğin; kalp ve beyin damar tıkanıklığı, tümör, diyabet, bağışıklık sisteminde zayıflıklar, fizyolojik sağlık sorunları gibi hastalıklar meydana geldi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?