KİM TAKUNYALI KİM MHP’Lİ SÖYLERMİSİN?

KİM TAKUNYALI KİM MHP’Lİ SÖYLERMİSİN?

Bahse konu şahıs İsmail Hakkı Olcay ÜNVER ODTÜ’den 1979’da inşaat mühendisi olarak mezun oldu. Ankara Belediyesi’nde kanalizasyon inşaatında çalışırken, ODTÜ’de mastır yaptı. NATO bursuyla ABD’ye gidip TEKSAS Üniversitesi’nde doktora yaptı Su uzmanı oldu! Bir devlet kurumu olan Aşağı Colorado Nehri Kurumu’nda çalıştı. ABD’de faaliyet alanı sulama olan IRRISCO şirketine danışmanlık yaptı. Türkiye’ye dönünce Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) başına getirildi. GAP’ın başında 13 yıl kalarak rekor kırdı… Ayrıca: Dünya Su Konseyi’nde (DSK), Başkan Yardımcılığı yaptı. Uluslararası Su Kaynakları Birliği’nde (IWRA), Genel Sekreterlik yaptı. Uluslararası Hidrolik Enerjisi Birliği’nde (IHA), konsey üyeliği yaptı. Uzatmayayım; kimi Washington’da olmak üzere bazı vakıflarda görev yaptı. Ve Time dergisi tarafından 1999’da “Avrupa VİZYONERİ (Genel olarak tanımlandığı gibi, Vizyon sahibi geleceği düşünebilecek kişi demektir.) seçildi.
Neden seçilmesin? İsrail ve diğer Liderlerin dikkatini GAP’a çekmek için 13 yıl uğraştı; 28 heyet gezdirdi. AB’nin, Türkiye’yi birliğe alma şartlarından biri neydi: “Şayet birliğe katılırsan, Fırat ve Dicle havzasına giren bölgelerdeki suların idaresi yalnız senin elinde olmayacak; içinde AB ülkeleri ve İsrail’in bulunduğu Konsorsiyuma verilecek!” Hadi AB ülkelerini anladık da, AB üyesi bile olmayan İsrail ne işti? Evet, yavaş yavaş konuya geliyoruz; bu GAP’ta bir sır vardı… GAP Türkiye’nin hayaliydi… GAP dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük Entegre projesiydi… GAP’ın elektrik üretiminden başka bir diğer önemli ayağı sulamaydı; yani tarımdı. Hedef, susuz Güneydoğu topraklarını suyla buluşturarak tarım üretimini geliştirmekti. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin’in yoksulluğunu-işsizliğini bitirmekti. Öyle ya, tarım gelirleriyle kişi başına gelir yüzde 209 artacaktı! Böylece proje tamamlandığında bölgedeki feodal yapı kırılacaktı. Evet proje gerçekleştirildiğinde, Türkiye enerji ve tarımda çok önemli sorunlarını çözmüş ve dışa bağımlılıktan kurtulmuş olacaktı, GAP umuttu…
Kollar sıvandı. 40 yılda 28 hükümet oluk gibi para akıttı. Örneğin; tarımsal ürünün gelişimini her saat takip etmek için, 9 şehre 75 uydu izleme istasyonu bile kuruldu. Neler yapıldı. Sonra ne oldu? 1.8 milyon hektar sulanacaktı; sadece yüzde 15’i sulanabildi! Ve üstelik anlaşıldı ki, sulama tekniği de yanlıştı; dünyanın bıraktığı ilkel bir metotla, açık tarlada salma sulaması yaparak toprağın tuzlanmasına sebep olunmuştu! Keza… Drenaj kanallarının yapımı ihmal edilmişti! Tarlaların yanından geçen kanallar vardı ama tarlaya su vermiyordu. Toprak çoraklaşmıştı. Maddi zarar, 1 milyar 700 milyon dolar idi! Yanlış sulama kasıtlı mı yapıldı? Sulama projeleri neden ihmal edildi? “KOBANE…” diye bağıran kardeşim; Güney Anadolu köylüsü kuraklığa, yoksulluğa, tarım işçiliğine neden mahkûm ediliyor? Biz kafa yormadık ama bizim yerimize birileri zamanında kafa yordu..
İktidar değişti ve GAP’tan sorumlu Devlet Bakanı ABDÜLLATİF ŞENER, GAP’ın başındaki Olcay ÜNVERİ görevden alınca medya yazdı; “Takunyalı Bakan, bir laik bürokratı görevden aldı!” ÜNVER hemen ABD’nin Ohio Kent STATE Üniversitesi’nde iş buldu. Oradan BM’ye transfer oldu. Artık, BM’nin Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP) Koordinatörü idi! GAP’ı susuz bırakan, yanlış sulama yaptıran bürokratın yükselişi ilginçti. Bakan Şener’in başına gelenleri biliyorsunuz. “KOBANE” diyen kardeşim gel sana birini daha tanıtayım…
Adı, Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp… Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. Akademisyendi. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanlığı yaparken MHP’den vekillik teklifi aldı. Milletvekili oldu ve ardından 57’nci koalisyon (DSP-MHP-ANAP) hükümetinde Tarım ve Köy işleri Bakanlığı (28 Mayıs 1999- 18 Kasım 2002) yaptı. Bakan koltuğuna oturunca ilk yaptığı, GAP Yüksek Kurulu’na neden tarım bakanlarının yer almadığını sorgulamak oldu. Türkiye’nin en büyük tarım projesi tarım bakanından habersiz yürütülüyordu! Bakan Gökalp, GAP’ta nelerin döndüğünü merak etti; araştırdı. Sonucu bakanlar kurulunda söyledi: “GAP’ta sulama projeleri yıllardır İsrail, ABD ve AB ülkeleri tarafından engelleniyor.” Bakan Gökalp bu oyunu bozmak istedi, Turgut Özal tarafından kapatılan; Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Toprak Su Genel Müdürlüğü, Gıda İşleri Genel Müdürlüğü, Zirai Mücadele ve Karantina Genel Müdürlüğü, Tarımsal Garanti ve Yönlendirme Kurulu’nun tekrar açılmasını istedi. Su Konseyi Kanunu ve Tarım Kanunu çıkarmak için büyük mücadeleler verdi, fakat Bakanlar kurulu buna karşı çıktı gerçekleştiremedi… Prof. Dr. Gökalp, “yapmak istediklerim İsrail’in, ABD’nin ve AB’nin işine gelmedi. Yapmak istediğim her şey bakanlar kurulunda engellendi” diyerek MHP’den ve Bakanlıktan istifa etti. Sayın okuyucularım, şimdi bana söyler misiniz Kim takunyalı? Kim MHP’li? Kim laikçi? Ya da kim “KOBANECİ”? “KOBANE” için halkı sokağa çağıranların Kürt köylüsü yok edilirken niye hiç sesleri çıkmadığını bir düşün! Sonra… İnanın birlikte bağırırız; birlikte mücadele ederiz! Milletin huzurunda Söz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?