GİRESUN İÇİN EKOTURİZM

GİRESUN İÇİN EKOTURİZM

Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından 17-22 Nisan Turizm Haftası kutlamaları kapsamında, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa GENÇ’in konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye için Turizm, Giresun İçin Ekoturizm“  başlıklı konferans, Salı günü saat  14:00, Güre Yerleşkesi Mehmet Akif ERSOY Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Keşap Belediye Başkan Yardımcısı S. Ömer DEĞİRMENCİOĞLU ve Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Ayşegül KARAİBRAHİM katıldı.

TÜRKİYE’DE TURİZM

Sayın GENÇ “ 5 terim 5 tanım”  başlığı altında rekreasyon, turizm, ekoturizm, turist ve ekoturist gibi terimlerin tanımlarını yaparak birçok görselle örnekler gösterdi. Dünyanın en fazla turist ağırlayan 10 ülkesi gösterilerek Türkiye’nin 6. Sırada yer aldığını fakat Turistten en çok gelir sağlayan 10 ülkesi arasında yer almadığını belirtti. Türkiye’de 2015 ve 2016 yıllarına ait Turizm gelirlerinin GSMH oranı ve turizm gelirlerinin ihracatta oranları verilerek 2015 yılında Turizm gelirlerinin GSMH oranı % 6,2 iken 2016 da bu oranın %2,6’ ya düştüğünü, 2015 yılında turizm gelirlerinin ihracatta oranı %21 iken bu aranın 2016 da % 15’e düşmesi dikkat çeken noktalardan biri oldu.

2 SORU İLE GİRESUN’DA TURİZM

Giresun’da Büyük Ölçekli Sanayileşme ve Tarım Mümkün mü? ve Yaz Mevsimi Boyunca Kum-Deniz-Güneş Turizmi Mümkün mü?  Bulunduğu coğrafik konum nedeniyle dağlık alanların fazlaca olması kıstas değerlere göre uygun olmayışı Giresun’a bir dezavantaj gibi görünse de aslında birçok avantajı mevcut olduğu görüldü. Öyle ki sadece biraz gelişmeye ihtiyacı var gibi.

MASALIMSI DOĞASIYLA GİRESUN

Ormanlarıyla, gölleriyle, 3 mağarasıyla 7 şelalesiyle 8 yamaç paraşütüne uygun mekânıyla 6 raftinge uygun yeriyle 36 doğa yürüyüş mekânıyla ve 266 tescilli anıtıyla Giresun’un bir masal şehri olduğu ortaya konuldu.

NELER YAPMALI?

Sayın GENÇ, Nerede ne var biliniyor diyerek konferansta yapılması gerekenleri tek tek maddeledi. Bölgesel sinerji için; halkın görüşlerinin çok önemli olduğu bu yüzden projelerde halka danışılarak profesyonel bir çalışma ekibi kurulması gerektiği vurgulandı. Her destinasyona 1-3 etkinlik olması gerektiği, aynı gün içeresinde birden fazlasına gidilecek içerik programlarının hazırlanması gerektiği anlatıldı. Yerel halkın tur/etkinlik başına ortalama gelirlerinin ne olacağı ve olası kültürel bozulmaya karşı alınana önlemleri araştırıp halka anlatılması gerektiği de not düşüldü.

Program Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Sayın Ayşegül KARAİBRAHİM ‘in Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Musa GENÇ’e plaket taktim etmesiyle son buldu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?