ÇİN’DE ÖZTÜRK RÜZGARI

ÇİN’DE ÖZTÜRK RÜZGARI

TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet, 02-08 Aralık 2018 tarihleri arasında Çin, Kırgızistan ve İran’da resmi temaslarda bulunmaktadırlar. Heyette Kırgızistan Dostluk Grubu Başkanı Sabri Öztürk’te Giresun’umuzu temsil etmektedir. İlk temaslarını Çin’de gerçekleştiren heyetin resmi ziyaretleri hakkında Öztürk önemli açıklamalarda bulundu.
Uzun bir yolculuktan sonra Çin’e ulaştıklarını ve burada önemli görüşmeler yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Çin Ulusal Halk Kongresi’nde Daimi Komite Başkanı ile TBMM Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’la birlikte heyetler arası görüşmeye katıldık. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik çok olumlu bir görüşme oldu. Sonra Çin Parlamentosunun çalıştığı Salonu gezdik. Çin’de 5 yılda bir seçilen 2900’ün üzerinde Milletvekili bulunuyor.”
Parlamento temaslarından sonra Küreselleşen Dünyanın önemli teknoloji üretim merkezi olan Çin’de Meclis Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’la birlikte Çin Teknoloji Firması BOE’nin merkezini ziyaret eden Türk heyeti, insanlık tarihinin en büyük medeniyetlerinden biri olan Çin’in, simgesi sayılan Çin Seddi’ni de ziyaret etti. Öztürk, Çin Seddi hakkında “MÖ 221’de daha önce yapılanları birleştiren Qin Shi Huang bugünkü Çin Seddini 9 yılda tamamlatılmış toplam 6000 km olan tarihi setten bugüne yarısı ancak ayakta kalabilmiştir. Moğol, Hun ve Asya Bozkırlarından gelen saldırılara karşı yapılan Çin Seddini milyonlarca turist ziyaret ediyor.”
Temaslar kapsamında heyetle birlikte yasak şehre de giden Öztürk “Pekin’de Yasak Şehri gezdik. Çin İmparatorluk Sarayı, 500 yıl boyun-ca devlet adamlarına ev sahipliği yapmış. Çin Medeniyetinin binlerce yıllık mimarisinin, sanatının muh-teşem bir örneği.

“Daha sonra TBMM Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’la birlikte Shaanxi Eyalet Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Hu Heping ile heyetlerarası arası görüşmeye katıldık. Görüşme sonrası Sayın Başkan tarafından verilen yemekte, Türkiye ile Çin/Xi’an arasında ticari İlişkilerin gelişmesi üzerine görüşmeler devam etti. Sayın Başkanımız Binali Yıldırım, diğer tarım ürünlerimiz yanında fındığın da Çin’e ihracı için öneride bulundu. Çin tarafı, bu öneriye sıcak baktıklarını ifade etti.
Çin’de yapılan Temasların çok verimli geçtiğini ve iki ülke ilişkilerinin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracağını belirten Öztürk, Çin’deki temasların yanında, Çin’in tarihi eserleri ile de dünya kültüründe önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Heyetle gezdikleri diğer tarihi eserleri şöyle anlattı.” Qin Hanedanlığı İlk İmparatoru Shi Huang’ın “Terracotta Ordusu” nun toprak askerlerinin olduğu müzeyi gezdik. UNESCO tarafından dünyanın 8.harikası sayılan eserler, MÖ. 210’lu yıllarda yapılmış. Kralın mezarına konulan ordunun toprak heykellerinin, mezarda kralı koruduğuna inanılıyormuş.
İpek yolunun başlangıcı Çin’in büyük ve tarihi şehirlerinden Xi’an (Şiyan) 1000 yıl boyunca 13 hanedana başkentlik yapmış. Tang Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş Güney Kapısı Surlarını, 600 yıllık tarihi yapıları gezdik. Görülmeye değer bir tarih ve estetik var.
Müslümanlar Çin’in eski başkenti Xi’an’a 651 yılında gelmişler. Buraya Büyük (Ulu) Camii’ni yapmışlar. Cami, avlusu ve bahçesiyle 12.000 m2 alana kurulu, 1000 kişi namaz kılabiliyor. Şehirde 20 milyon müslüman olduğu söyleniyor. Cami, Çin mimarisi etkisinde yapılmış. İç duvarlarında ahşap üzerine Kur’an-ı Kerim’i yazmışlar. Yapıların özellikle çatılarında Çinlilerden farklı olarak turkuaz renk kullanmışlar. Görülmeye değer bir eser.
Temasların son gününde Çin Xi’an’da ZTE Teknoloji firmasını ziyaret ettik.70 bin çalışanından 30 bini araştırmacı olan firma, yazılım, donanım gibi bilişim alanında faaliyet gösteriyor. Türkiye’de NETAŞ’ın %48 hissedarı olan firma, ülkemize teknoloji alanında ciddi katkılar sunmayı hedefliyor” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?