ATIF ÖZER; “BEN TURİST OLSAM GİRESUN’A GELMEM”

ATIF ÖZER; “BEN TURİST OLSAM GİRESUN’A GELMEM”

*Türkiye artık AB’ye girmesin!

*Almanya Türk insanını kabüllenemedi..

*Lokalimizde hiçbir kötü alışkanlığa yer yok!.

*Duygusal bakarsak Türkiye haklı..

*Avrupa’nın Türklere karşı davranışı utanç verici..

*Türkiye’de torpilin önüne geçemedik!

*Fındıkta Adalet Yürüyüşüne geç kalındı..

*Ben turist olsam Giresun’a gelmem..

*Giresun-Dereli yoluna bakın..Bu böyle olmaz! 

Röportaj: Zeki AL

Bugünkü konuğumuz Almanya Werdhohl Giresunlular Derneği Başkanı Atıf ÖZER

Atıf Özer İlimiz Dereli ilçesi Bahçeli Köyü’nden…1981 yılından bu yana Almanya’da.1992 yılında Giresunlar Derneği’ni kurmuşlar..Almanya’da en erken kurulan 2.Giresun Derneği…

Gündem: Bu derneğin sizlere ne tür bir faydası oldu..

Özer: Her şeyden önce Giresunlularn bir buluşma yeri…Lokal olarak kullanıyoruz..

Gündem: Başkanın Almanya’da ne tür çalışmalarınız var?

Özer: Öncelikle gençlere yönelik çalışmalarımız var.Giresun Günleri düzenliyoruz..8 kez Kümbet Şenliği yaptık..Hemşehrilerimize yardımlarımız oluyor..Spor kulübümüz var..Kümbet Şenliklerini yaparak adını dünyaya duyuruyoruz..Bu şenlik ses getirdi..6 Haziran 2018’de yine yapacağız..Bu sene 25 Aralık’ta derneğimizin 25. yıl kutlamaları var. Derneğimiz Almanya’da Giresunluların bir kapısı, bir yuvası..Almanya tek bir dernek vardı Yurtdışında Giresunlular Derneği.O dernek 1991 yılında kuruldu.Bizler 1992 yılında hizmete girdik..

Gündem: Derneğinizin en büyük sıkıntısı nedir?

Özer: Derneklerin maddi sorunları oluyor. Şimdi Türkiye’deki dernekler ile Almanya’daki dernekler arasında yönetim bazında farklar var. Türkiye’deki derneklerde zengin bir başkan bulunur.Her katkı ondan beklenir..Bizlerde öyle değil.Bir de her ne hikmetse Türk insanında dernekçilik mentalitesi yok..Belli insanlar hariç.Türk insanı derneklere üye olmaya korkuyor.Derneğin siyasi bir amacı varmış gibi davranıyorlar.İnsanlar da derneklerden kaçıyor..Bizlerde derneklere siyaset girmez..Almanya’da bir lokalinin olması..

Gündem: Almanya’da bir lokalin yararı nedir?

Özer: Lokal bazı arkadaşların mantığına göre, sadece vatandaşların orada bulunup, günlerini geçirme yeri olarak bakıyorlar..Bizler farklı düşünüyoruz.Bizim lokalimizde.Gerçekten Türklerin kanayan yarası paralı kumar yok..Almanya’da çok yaygın otomotik oyunlar var.İddia oyunları var.Bunlar bizim derneğimizden uzak tutuyoruz. Hiçbir zaman vatandaşımıza zarar verici alışkanlıkları derneğimize sokmuyoruz..Lokalimiz buluşma yeri.Kitap okuma ve sohbet yeri..Çay, kahve içme yeri..Gazete okuma yeri..Misafirlerimizi ağırlıyoruz..Gurbete gelen misafir bizim misafirimiz..Hırsımızı kaybetmedik..

Gündem: Siyasi yönden olsun, sağlık olsun, eğitim olsun yurdumuzda sıkıntısını çektiğiniz bir durum var mı?

Özer: Avrupa’dan baktığımızda. Türkiye’nin ileri gittiğini görüyoruz..Gurur duyuyoruz..Mutlu oluyoruz..Fakat buraya gelince, eski yaşantıların devam ettiğini görüyoruz..Eski kafalar devam ediyor.Bu da bizleri üzüyor. Örneği Torpil Türkiye’nin kanayan yarasıdır..Hak edenin değil, torpil olana değer veriliyor..İş alanın da olsun, iş yapana olsun,çalıma alanı olsun torpilsi olmuyor..Maalesef düzelmiyor..Bir de Türk insanında tahammülsüzlük var..Hiç kimse kimseye tahammül edemiyoruz..Genelde bu böyle..

Gündem: Fındığınız var mı? Fındık politikasını nasıl görüyorsun?

Özer: Ben bir fındıkçı ailenin çocuğuyum..Herkes fındığı bekliyor..Üretici yine  tüccarın eline düştü..Büyük sorun..Giresun halkının %80’i fındığı bekliyor..Sattığı fındıkla borçlarını kapatmayı, düğününü yapmayı düşünüyor..Gurbetten fındık içinde gelenler var..Gelip 3-4 ay kalıyorlar. Genelde gurbetçinin işi yok Burada ailesine bırakıyor.

Gündem: Fındık için Adalet Yürüyüşünü nasıl görüyorsun.?

Özer: Doğru buluyorum Ama geç kalındı..Vatandaşa, üreticiye ne kazandırır bilemem..Tepkileri gösterilirse doğrular bulunur..

Gündem: Son yıllarda siyasi yönden Almanya ile bazı olumsuzluklar yaşandı..Sizler neler düşünüyorsunuz..Oradaki vatandaşların görüşleri neler?

Özer: Olaya duygusal bakarsak, bizler Türkiye’nin haklı olduğunu düşünüyoruz. Her yerde Türkiye her şeyi kabul etmek zorunda değiliz. Almanya’da Türk insanını etkiledi..Geçmişte uygulanan yanlış politikalar bugüne kadar geldi. Birden bire düzelmiyor.Burada seçme ve seçilme işimiz Alman olmadan olmadı..Polonya dün geldi..Hemen bu hakları verdiler..Türk insanını Almanya pek kabullenemedi..Sn.Cumhurbaşkanımızın Almanya’ya karşı çıkışları oldu. Zaten bir tahammülsüzlük vardı. Bu çıkışlar Almanları biraz daha tetikledi..Türklere karşı olumsuz düşüncelere itti..Yanlışlıkları baştan yapmışız..Gurbette Müslüman’a yakışır şekilde yaşamamışız..Dik duran bir politika yapamamışız..Düzgün yaşayamamışız. Bu kadar karalama yapmazlardı..Bugün Avrupa’nın Türklere karşı davranışı utanç verici. Bu şekil olmamalı..Bir ülkenin üzerine böyle gidilmemeli..3-4 milyon Türk var..Almanlar gibi vergimizi veriyoruz..Her hangi bir insan hata yapsa Türklere mal ediliyor..

Gündem: AB‘nin durumu nedir, nereye varacak durum? TC AB’ye girecek mi?

Özer: Ben Türkiye AB’ye artık girmesin..Çünkü sen beni istemiyorsan, ben seni neden isteyeyim..Türkiye Avrupa’da çok güzel arazi konumunda. Coğrafi yapısı önemli..Savaştan kaçan mülteciler konusunda Avrupa sözünde durmadı..Avrupa’nın sınır kapısı Türkiye..Avrupa olaylara tek yönden bakılıyor..Türkiye mültecilere Avrupa kapısını açsaydı, Avrupa’nın hali ne olurdu?.TC’den gelen arzu istek reddediliyor..Bizim baş belamız PKK burada rağbet görüyor..Bu da olmuyor..

Gündem:  Giresun’da olumsuz gördüğünüz konular..

Özer: Öncelikle çevre sorunu..Temizlik konusu..Ben turist olsan Giresun ve yaylalardaki kirliliği görsem buraya gelmem..Yaylalarımız, yollarınız berbat..Bir Giresun-Dereli yolu var..Allah aşkına bu nedir ya..Böyle olmaz..

Gündem: Son Sözleriniz..

Özer: Ben bir gurbetçi olarak yurdumu ve Giresun’umuzu seviyorum..Allah insanımıza zeval vermesin.Düşmanlarımız fırsat vermesin . Birlik ve beraberliğimizi bozmasın!

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?