Rektör Cevdet Coşkun İle Dobra Dobra

Rektör Cevdet Coşkun İle Dobra Dobra

Haber: Serap CANTÜRK

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Coşkun, Serap Cantürk’ün sorularını yanıtladı.

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Coşkun, afiliasyon sürecinin başarıyla tamamlandığını söyledi.

Giresun üniversitesinin en ciddi probleminin Tıp Fakültesinin hastaneye sahip olamaması olduğunu vurgulayan Rektör Coşkun, “Bu durum hem öğrencilerimizin eğitimine ciddi zarar veriyordu. 5.sınıfa gelmiş Tıp Fakültesi öğrencileri hasta başı eğitim yapamıyordu. Hem de halk hak ettiği sağlık hizmetini alamıyordu. Yani varlık içinde yokluk çekiliyordu. Yönetmelikte nüfusu 750 binin altında olan kentlerde ya eğitim araştırma hastanesi yada tıp fakültesi hastanesinden birinin olmasına izin veriliyordu. Giresun ölçeğinde yapılabilecek iş bir afiliasyon dediğimiz sağlık bakanlığına ait bir devlet hastanesi ile Tıp Fakültesinin ortak kullanımı anlamına gelen bir uygulamaya geçmek zorundaydık. Rektör olarak atandıktan sonra afiliasyon yönetmeliği iki kez değişti. Araya darbe girdi ve altı ay uzadı ama sonuçta başardık. Başbakan yardımcımızın katkısı çok büyük oldu. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu süreçte emeği olan herkese de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Giresun Üniversitesi Rektörü Coşkun, ikinci önceliklerinin üniversite kampüs alanının sahil yoluna indirilmesi olduğunu ifade ederek, “Üniversitemiz, şu anda yoldan görünmeyen çok elverişsiz bir pozisyonda…

İki mahalle arasına sıkışmış durumda… Zamanında yapılan imar hatalarından dolayı büyüme ve gelişme imkânı olmayan bir kampüsümüz var. 4-5 fakültenin hiç binası yok. Paramız olsa dahi fakülte binalarını yapacak arazimiz yok. Üniversitemizi yoldan geçip gidenlerin görebileceği albenisi olan, cazibesi olan bir noktada olması için FKB’nin arazisine talip olduk. Bu konuda 4-5 kez FKB yönetim kurulu ile bir araya geldik.  Bu toplantılarda şehrin ileri gelen insanları, Sayın Valimiz, Milletvekillerimiz ve bazı siyasi partilerin il başkanları da katıldı. Ve bu konuda Giresun’da bir ortak kanaat oluştu. Oda “Bu arazi üniversiteye yakışır”…

Kıymetli bir arazi. Bu araziyi alabilmemiz için kamulaştırma bedeli olarak çok ciddi bir ödenek gelmesi gerekiyor.   Şu an devletimiz çok ciddi tasarruf tedbirleri uyguluyor. Kamulaştırmaya da çok fazla para ayrılmıyor. Dolayısıyla biz diğer gayrimenkullerimizi takas ederek, bu araziyi almak istiyoruz. Bu konuda bir takım pürüzler var. Bu pürüzleri aşmaya çalışıyoruz. “ifadelerini kullandı.

Üniversitenin gelişme alanı olarak tanımlanan arazileri üniversiteye katabilmek için çalışma yürüttüklerini dile getiren Rektör Coşkun, “Güre deresi kıyısında da bizim ihtilaflı arazilerimiz var. Bu bölgede çok ciddi kamulaştırma sıkıntıları yaşıyoruz. Aslında vatandaşımızda çok rahatsız bu durumdan…Çünkü arazileri “ü” arazileri yani üniversite arazileri olarak tanımlanmış. İmar izni verilmiyor. Sık sık üniversitemize geliyorlar. “Burayı madem genişleme alanı olarak tanımladınız arazilerimizi alın o zaman yok alamıyorsanız bırakın biz imara açalım, buraya evimizi yapalım” biçiminde söylemlerde bulunuyorlar…Tabi haklılar… Kamulaştırma anlamında ciddi ödenek sıkıntıları yaşıyoruz. Bu konudaki mahkemelerin sonuçlanmasını bekliyoruz.”dedi.

“SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ YAPACAĞIZ”

Rektör Coşkun, Spor Bilimleri Fakültesi’ni 2017 programına aldıklarının müjdesini vererek, “Giresun eğitim ve kültür vakfı, bize altı dönüm bir arazi bağışladı, altı dönümde bizim arazimiz vardı. Bunları birleştirip, Güre Deresi kıyısında bir spor bilimleri fakültesi yapacağız. 2017 yatırım programına aldık. Sadece eğitim binası değil, kapalı spor salonları da olacak.”dedi.

Giresun Üniversitesi Rektörü Cevdet Coşkun, üniversitenin kentten kopuk olmasını tasvip etmediğini vurgulayarak, “Gelişmiş ülkelerde gelişmiş üniversitelere sahip olan ülkelerde üniversitelerin yönetiminde sadece akademisyenler bulunmuyor. O şehrin kanaat önderleri de bulunuyor. Üniversite için ne yapılabilir tartışılıyor. Bizde bu konuda bir adım atalım dedik…Bu fahri bir kurum olsun aldığı kararlarda tavsiye kararları olsun dedik…Bizde bu kararları hayata geçirmeye çalışalım diye düşündük…Bunlar Giresun’un birikimi olan insanları…Çok değişik eğilimlerden, değişik düşüncelerden gelen, benim tabirimle hepsi kalbi Giresun için  atan insanlar…İlk toplantıda bile çok güzel fikirler ortaya çıktı. Yapılabilir olanları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bunu YÖK Başkanımızla paylaştığımda çok şaşırdı ve memnun oldu.  Ve kendilerinin de üniversitelere bu tarz bir kurul oluşturmaları için bir yazı yazmayı düşünüyorduk. Bu anlamda Giresun üniversitesi bizi öncelemiş oldu diye ifade etti. Bende çok memnun oldum…”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?